BLAND BLOMMOR OCH BIN
Towe Wiiand
Hans Odöö
Jan Bengtsson

en hyllning till Linné

17/8 – 2/9 2007

BLAND BLOMMOR OCH BIN - en hyllning till Linné 2007. Foto: Towe Wiiand
BLAND BLOMMOR OCH BIN - en hyllning till Linné 2007. Foto: Towe Wiiand

BLAND BLOMMOR OCH BIN

en hyllning till Linné

En naturfotograf, en globetrotter och en reklamfotograf ger sina personliga tolkningar av Linnés arv

Towe Wiiand är 39 år och bosatt i Storvreta utanför Uppsala. Året 2005 blev hon invald i svenska Naturfotograferna som en av de första kvinnliga fotograferna i föreningens 40-åriga historia. Towe har tidigare haft ett flertal nationella utställningar och nu senast med utställningen ”Poesis Naturae” i Orangeriet i Botaniska trädgården, Uppsala. Hennes bilder har även visats i bl a Tyskland och hon har publicerats i flera stora fototidskrifter.

I de bilder som visas på denna utställning ger hon sin egen tolkning av den värld som aldrig upphörde att fascinera Linné. Kameran får fungera som hennes pensel och det uttryck hon vill förmedla förstärks genom att bilderna är framtagna på canvasduk.

Hans Odöö, ibland 300 år i rollen som Linné, är också flitig med kameran bland annat under sina resor runt om i världen. Hans köpte sin första kamera när han var åtta år. En Felica, den kostade 28 kr. De blev snart fler och dyrare, och Hans började freelanca som journalist och fotograf vid 16 års ålder.
Bilderna används oftast till egna reportage och bildvisningar. Utställningen i Galleri London är ett unikt tillfälle att få del av något av det stora bildmaterial som Hans vid det här laget samlat på sig.

Jan Bengtsson, född 1941, är en känd reklamfotograf som sedan 60-talet arbetat med reklam och modebilder. Jan tilldelades 1993 reklambranschens finaste utmärkelse – Platinaägget.

Parallellt med reklamjobben har Jan haft sina egna projekt som blivit ett 15–tal utställningar. Han är också en av de få som arbetar med dom gamla Ädelmetoderna som platina - paladium, gummiprintar, fotogravyrer, osv. Bilderna till utställningen på temat Linné är gjorda i 4färgs gummikopior. Bilderna var tänkta som kapitelbilder i en bok om Linné men som inte blev av. Bilderna illustrerar inte någon given text utan symboliserar lite av Linnés liv. Tekniken är en 1800-tals metod där man med hjälp av separationer, pigment, och akvarellpapper bygger upp en bild.

 


sidfotslinje
Galleri London, Fyris Torg, Uppsala