Jan Jörnmark – Övergivna platser

Utställningen öppnar kl 12.00 lördag 14 september 2019 (Kulturnatten) och håller därefter till en början öppet under helger i september och för bokade visningar.

Jan Jörnmark finns på plats för att berätta om utställningen kl 19.00 den 14 september.

Projektet inleddes 2004/2005 av Jan Jörnmark och har blivit ett av de mest spridda svenska fotoprojekten genom tiderna. Från början en webbplats och senare flertalet populära böcker. Idag engagerar Övergivna platser drygt 140 000 personer i den ständigt växande Facebook-gruppen med samma namn, där medlemmarna delar med sig av bilder på ställen som lämnats åt sitt öde av människor och verksamheter. På många ställen ser det ut som att tiden har stått stilla.

Övergivna platser handlar om svensk och global förändring under efterkrigstiden. Jan Jörnmark är ekonom och har doktorerat om europeisk stålindustri. Han har varit verksam på Chalmers och Handels i Göteborg och forskat om samhällsomvandling. Projektet tar avstamp i Jörnmarks egen forskning och yrkeskunskap i kombination med hans fotograferande. Framgångarna med Övergivna platser förklaras sannolikt med att bilderna beskriver och direkt tillgängliggör de stora samhällsomvandlingarna som nästan alla svenskar kan känna igen sig i. Oavsett om det handlar om industriområden som försvinner undan för nya bostadsområden eller det något kittlande att få kika in på öde nöjesparker och konferensanläggningar där det var länge sedan det sista mötet hölls.

Galleri London är glada över att få visa utställningen Övergivna platser. På sätt och vis är det underjordiska utrymmet med före detta offentliga toaletter under Fyris torg just en sådan plats som har lämnats att sakta förfalla, eftersom det inte längre fyller något behov. En rest från en svunnen tid då Uppsalaborna saknade vattentoaletter. Men nyfikenheten att utforska stadens skrymslen och vrår lockar ner fler än bara fotointresserade besökare när Galleri London håller öppet.

I samband med ett kraftigt regnoväder drabbades lokalerna av en lerflod och översvämning. Sätt gärna in ditt bidrag till saneringen på plusgiro 51 56 29-4 så är du med och stöttar Galleri London.

Fri entré


Övergivna platser

Övergivna platser (Foto: Jan Jörnmark)Galleri London, Fyris torg Uppsala. Galleriet är inrymt i en före detta offentlig toalett en trappa ner under torget.


sidfotslinje
Galleri London, Fyris Torg, Uppsala