Niklas Lundengård
PENDLARSTRESS

Uppsala Stadsbibliotek 7 mars-26 mars

Vernissage 6 mars kl 18.00

Uppsala Stadsbibliotek i samarbete med Galleri London

PENDLARSTRESS

Ett dokumentärt gatufotoprojekt av Niklas Lundengård

Hetsen över att få en sittplats, frustrationen över att det är kö till biljettautomaten, stressen över att hinna köpa en take away-kaffe innan tåget går. I projektet Pendlarstress dokumenterar fotografen Niklas Lundengård resenärer på väg till tåget på Uppsala centralstation.

Tiotusentals människor som arbetar eller studerar, pendlar dagligen från Uppsala till Sthlm, Gävle och Västerås. Lika många människor pendlar dagligen till Uppsala från närregionen. Det höga trycket på tågtrafiken har skapat en mycket stressad situation på perrongerna i Uppsala.

Flera allvarliga olyckor har inträffat på Uppsala centralstation de senaste åren. Förra året dog en kvinna som hoppade på ett tåg som börjat rulla. Läget har blivit så akut att man anställt ordningsvakter för att hindra resenärer att kliva på tåget 30 sekunder innan avgång.

Stressen bland människorna i storstäderna har ökat under de senaste årtiondena. Trots att vi har mer fritid än tidiga generationer så stressar vi allt mer. I storstäderna finns det numera alltid något att stressa till.

Det intressanta med just pendlarstressen är att det finns en tydlig motsättning. Många resenärer ställer idag stora krav på tågbolagen att samtliga tåg skall börja rulla vid exakt uttalad avgångstid. Samtidigt så ser många inte sin egen roll i systemet. Många resenärer kommer i sista sekund och har inte tid att komma i tid själva. Trots att många pendlar varje dag och känner till förutsättningarna uppstår samma typ av problem och konflikter dagligen.

Målsättningen med projektet är att försöka förstå och dokumentera pendlarstressen. Projektet har pågått sedan september 2011 och kommer att pågå tills maj 2012. Med bilderna som utgångspunkt är ambitionen att göra tågresenärerna själva medvetna om hur stressade de ser ut.

Bilderna är inspirerade av den traditionellt svartvita dokumentära stilen och den mer moderna gatufotografin. De flesta resenärer som blir fångade på bild är omedvetna om att det bli porträtterade för att skapa en så autentisk bild av verkligheten som möjligt.

Bilderna publiceras idag på bloggen Pendlarstress. På bloggen ligger över 300 bilder som tusentals människor redan har sett. Förhoppningen är att ännu fler skall få chansen att se hur pendlarstress i sin renaste form ser ut.

Läs vidare komplett pressunderlag.

Niklas Lundengård


Foto: Niklas Lundengård - Utställning – PENDLARSTRESSFoto: Niklas Lundengård - Utställning – PENDLARSTRESSFoto: Niklas Lundengård - Utställning – PENDLARSTRESSFoto: Niklas Lundengård - Utställning – PENDLARSTRESS

Niklas Lundengård – Utställning – PENDLARSTRESS. 7/3 – 26/3 2012


 

Bilder från vernissaget 2012-03-06 på stadsbiblioteket

Bilderna nedan är även länkade till en högre upplöst bild.

  Foto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESSFoto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESSFoto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESS Foto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESSFoto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESSFoto: Thomas Härdelin. Vernissage 2012-03-06 Niklas Lundegårds utställning PENDLARSTRESS

sidfotslinje
Galleri London, Fyris Torg, Uppsala